Informacje zweryfikowano 2 listopada 2026 r. Tekst dotyczy zasad VAT obowiązujących w tym dniu.
Masz pierwsze zlecenie od firmy z Niemiec, Czech albo Holandii. Klient podaje zagraniczny numer VAT i prosi o fakturę bez podatku. Zanim wybierzesz oznaczenie w programie, trzeba ustalić, jaką usługę sprzedajesz, kto ją kupuje i dla którego miejsca działalności jest wykonywana.
W skrócie: Przy usługach B2B objętych zasadą ogólną VAT rozlicza zwykle unijny klient w swoim kraju, a polska firma wystawia fakturę bez polskiego VAT, z adnotacją „odwrotne obciążenie”. Przed pierwszą taką usługą trzeba zadbać o rejestrację VAT-UE, również przy krajowym zwolnieniu z VAT. Transakcja wymaga odpowiedniej ewidencji i informacji VAT-UE, a u podatnika VAT czynnego także ujęcia w JPK_V7. Zagraniczny adres klienta nie wystarcza: rodzaj usługi i miejsce jej odbioru mogą zmienić rozliczenie. Podstawą są art. 28b, art. 97 i art. 100 ustawy o VAT.
1. Gdzie rozliczyć VAT od usługi dla firmy z UE?
Najpierw ustalasz miejsce świadczenia, czyli państwo, w którym usługa podlega rozliczeniu VAT. Przy zasadzie ogólnej B2B jest to siedziba nabywcy. Jeżeli polska firma wykonuje usługę programistyczną dla działalności niemieckiej spółki, miejscem świadczenia będą zwykle Niemcy. Praca wykonana z mieszkania w Polsce nie przesądza o polskim VAT.
Inaczej będzie, gdy usługę otrzymuje stałe miejsce prowadzenia działalności klienta w innym państwie niż jego siedziba. Niemiecka spółka może kupować usługę dla swojego stałego miejsca działalności w Polsce. Wtedy trzeba ocenić, czy miejscem świadczenia jest Polska. Wynika to z art. 28b ust. 1–4 ustawy o VAT.
Nie każda usługa między firmami podlega tej regule. Odrębne zasady dotyczą m.in. usług związanych z konkretną nieruchomością, restauracyjnych i cateringowych, krótkoterminowego wynajmu środków transportu czy wstępu na określone wydarzenia. Przykładowo usługa związana z nieruchomością w Polsce może podlegać polskiemu VAT mimo zagranicznego nabywcy. Najpierw sprawdź wyjątki w art. 28e–28n ustawy o VAT, a dopiero potem ustaw fakturę.
2. Jak sprawdzić klienta i miejsce odbioru usługi?
Poproś o pełną nazwę, adres, numer VAT używany do transakcji oraz informację, na potrzeby jakiej działalności klient kupuje usługę. Numer sprawdź w VIES i zachowaj wynik z datą. Porównaj dane z umową i zamówieniem. Oficjalna instrukcja Komisji Europejskiej dotycząca VIES wyjaśnia także, co zrobić przy wyniku nieaktywnym lub niedostępności systemu.
Brak aktywnego numeru nie uzasadnia automatycznego wpisania polskiego VAT ani bezwarunkowego zastosowania odwrotnego obciążenia. Trzeba wyjaśnić status nabywcy. Szczególna możliwość potwierdzenia go innymi dowodami dotyczy klienta, który wystąpił o numer i jeszcze go nie otrzymał; wymaga to również rozsądnej weryfikacji przedstawionych danych. Zasady dowodowe określa art. 18 rozporządzenia wykonawczego 282/2011.
Jeśli klient działa w kilku państwach, ustal, która jednostka rzeczywiście odbiera i wykorzystuje usługę. Liczą się jej charakter, zastosowanie, umowa, zamówienie i dane rozliczeniowe. Sam polski numer VAT klienta nie tworzy stałego miejsca działalności. Wymagana jest odpowiednia stałość oraz zaplecze personalne i techniczne pozwalające odbierać i wykorzystywać usługi. Podstawę stanowią art. 11 i 22 rozporządzenia 282/2011.
3. Kiedy zarejestrować się do VAT-UE?
Przed wykonaniem pierwszej usługi objętej art. 100 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Chodzi o usługi z art. 28b świadczone w innym państwie UE na rzecz odpowiednio zidentyfikowanego nabywcy, dla których podatek rozlicza odbiorca, z wyłączeniem usług zwolnionych lub opodatkowanych stawką zerową w tym państwie.
Zgłoszenie albo aktualizację składasz na VAT-R. W tych transakcjach posługujesz się polskim NIP poprzedzonym kodem PL. Nie czekaj z rejestracją do zapłaty albo wysłania pierwszej informacji podsumowującej. Sprawdź też własny status po rejestracji. Obowiązki wynikają z art. 97 ust. 1–4 i 10 ustawy o VAT.
VAT-UE nie oznacza automatycznie statusu VAT czynnego w Polsce. Firma korzystająca z krajowego zwolnienia może mieć obowiązek rejestracji unijnej i nadal zachować zwolnienie, jeśli spełnia jego warunki. To rozróżnienie potwierdzają także wyjaśnienia MF dotyczące rejestracji VAT-UE.
4. Jak wystawić fakturę i co z KSeF?
Dla typowej usługi objętej art. 28b, gdy VAT rozlicza klient w innym państwie UE, wystawiasz fakturę bez polskiej stawki i kwoty VAT. Nie jest to sprzedaż ze stawką 0% ani krajowa sprzedaż zwolniona. Oznaczenie techniczne „NP” w programie opisuje niepodleganie polskiemu VAT; nie zastępuje prawidłowej kwalifikacji transakcji.
Na fakturze uwzględnij przede wszystkim:
- datę wystawienia i kolejny numer;
- nazwy i adresy obu stron;
- swój numer z kodem PL oraz właściwy unijny numer klienta;
- datę wykonania usługi, jeśli jest określona i różni się od daty wystawienia;
- nazwę i zakres usługi, cenę oraz wartość i kwotę należności;
- adnotację „odwrotne obciążenie”; pomocniczo można dopisać „reverse charge”.
Polskie zasady fakturowania mają w opisanym modelu zastosowanie, gdy fakturę wystawia polski usługodawca, a nie klient w ramach samofakturowania. Zakres danych określają art. 106a pkt 2 lit. a, art. 106b i art. 106e ustawy o VAT. Zasadniczy termin wystawienia to 15. dzień następnego miesiąca po wykonaniu usługi, z zastrzeżeniem reguł szczególnych z art. 106i ustawy.
Zagraniczny klient sam w sobie nie wyłącza faktury z KSeF. Jeżeli podlegasz obowiązkowi wystawiania jej w systemie, faktura za taką usługę również do niego trafia. Klientowi przekazujesz ją dodatkowo w uzgodniony sposób, np. jako wizualizację PDF z właściwym kodem QR. Zasady dla odbiorców zagranicznych opisuje MF w pytaniach o wystawianie i otrzymywanie faktur. Obowiązek swojej firmy i ułatwienia przejściowe sprawdzisz w osobnym wpisie o KSeF w małej firmie.
5. Jak wykazać usługę w VAT-UE i JPK_V7?
Informacja VAT-UE podsumowuje określone transakcje z unijnymi kontrahentami. Nie jest deklaracją służącą zapłacie polskiego VAT. Składasz ją elektronicznie za miesiąc, w którym należy wykazać usługę, do 25. dnia następnego miesiąca. Kwartalne rozliczanie krajowego VAT nie zmienia miesięcznego okresu VAT-UE. Podstawa: art. 100 ust. 1 pkt 4 i ust. 3 ustawy o VAT.
W informacji podajesz m.in. właściwy numer kontrahenta i łączną wartość usług dla niego. Nie wykazujesz w niej każdej usługi z zagranicznym adresem: muszą być spełnione warunki art. 100. Jeżeli w miesiącu nie było żadnych transakcji wymagających tej informacji, nie składasz zerowego VAT-UE.
| Twój status w Polsce | VAT-UE dla opisanej usługi | JPK_V7 |
|---|---|---|
| Podatnik VAT czynny | Informacja miesięczna | Transakcja w odpowiednich polach ewidencji i deklaracji |
| Podatnik korzystający ze zwolnienia podmiotowego | Informacja miesięczna | Sama ta usługa i rejestracja VAT-UE nie powodują obowiązku składania JPK_V7 |
U podatnika czynnego typowa usługa opodatkowana u klienta, która w Polsce dawałaby prawo do odliczenia, trafia do K_11 i dodatkowo K_12; w części deklaracyjnej odpowiadają im P_11 i P_12. K_12 jest częścią wartości z K_11, więc nie sumujesz ich jako dwóch sprzedaży. Warunki pól wyjaśnia broszura MF do JPK_V7M(3) i JPK_V7K(3). Rozróżnienie statusów i brak zerowego VAT-UE potwierdzają wyjaśnienia MF oraz art. 99 i 109 ustawy o VAT.
Dla usług z art. 28b okres rozliczenia ustalasz odpowiednio według wykonania usługi, rozliczanego etapu, upływu umówionego okresu albo otrzymanej wcześniej zaliczki. Sama data przelewu po wykonaniu usługi nie przesuwa rozliczenia. Sprawdź art. 100 ust. 11 i art. 109 ust. 3a w związku z art. 19a ust. 1–3 i 8 ustawy. Kwoty walutowe wymagają przeliczenia na złote; wybór kursu zależy m.in. od momentu rozliczenia i wcześniejszego wystawienia faktury, zgodnie z art. 31a ustawy.
6. Co zmienia krajowe zwolnienie z VAT?
Przy usłudze z miejscem świadczenia za granicą brak polskiego podatku wynika z miejsca opodatkowania. Nie należy uzasadniać go na fakturze wyłącznie własnym zwolnieniem podmiotowym. Firma zwolniona również ustala status klienta, rejestruje się do VAT-UE, wystawia właściwy dokument i prowadzi ewidencję potrzebną do rozliczenia usług.
Usługi, których miejsce świadczenia rzeczywiście znajduje się poza Polską, nie wchodzą do krajowej wartości sprzedaży służącej limitowi zwolnienia z art. 113. Wynika to z definicji sprzedaży w art. 2 pkt 22 oraz art. 113 ustawy o VAT. Nie przenoś tego wniosku na usługę z zagranicznym nabywcą, której miejscem świadczenia jest Polska. Krajowe zwolnienie nie przesądza też o zwolnieniu transakcji w państwie klienta.
7. Przykład hipotetyczny: zlecenie dla niemieckiej spółki
Polski przedsiębiorca jest podatnikiem VAT czynnym, zarejestrowanym do VAT-UE i wystawia faktury w KSeF. Wykonał jednorazową usługę programistyczną 16 października 2026 r. dla niemieckiej spółki. Zweryfikował jej aktywny numer VAT. Usługę kupuje siedziba w Niemczech; nie uczestniczy w niej zagraniczne stałe miejsce działalności usługodawcy. Nie ma wyjątku od art. 28b ani zwolnienia lub stawki zerowej w Niemczech. Cena wynosi 6 000 zł, bez zaliczki.
Przedsiębiorca wystawia 16 października fakturę na 6 000 zł bez polskiego VAT, z numerami obu stron i adnotacją „odwrotne obciążenie”. Wprowadza ją do KSeF, a klientowi przekazuje uzgodnioną wizualizację. W rozliczeniu za październik wykazuje 6 000 zł w VAT-UE oraz w K_11 i K_12 JPK_V7. Informację VAT-UE i miesięczny JPK_V7 przesyła do 25 listopada 2026 r. Późniejsza zapłata nie przesuwa tej usługi na listopad.
Gdyby usługodawca korzystał z krajowego zwolnienia podmiotowego i nadal spełniał jego warunki, obowiązek VAT-UE pozostałby, ale sama transakcja nie uruchomiłaby JPK_V7. KSeF trzeba ocenić osobno. Przykład opiera się na zasadach wskazanych w poprzednich sekcjach; nie obejmuje wyliczenia podatku niemieckiego ani podatku dochodowego.
8. Najczęstsze pytania
Czy aktywny numer VAT-UE klienta wystarczy do faktury bez polskiego VAT?
Nie. Potwierdza ważny element statusu klienta, ale nadal trzeba sprawdzić rodzaj usługi, jej biznesowe przeznaczenie i miejsce odbioru. Usługa związana z polską nieruchomością może podlegać innym zasadom.
Czy VAT-UE zastępuje JPK_V7 albo wysłanie faktury do KSeF?
Nie. To trzy odrębne obowiązki. Wysłanie faktury do KSeF nie jest złożeniem informacji VAT-UE ani JPK_V7.
Pomyliłem numer klienta w VAT-UE. Czy wystarczy poprawić fakturę?
Trzeba sprawdzić wszystkie dokumenty i ewidencje, w których występuje błąd. Błąd w złożonej informacji VAT-UE wymaga niezwłocznej elektronicznej korekty tej informacji na podstawie art. 101 ustawy o VAT.
9. Co przygotować przed pierwszą fakturą?
Przygotuj krótki zestaw danych, który pozwoli przejść od umowy do rozliczenia:
- Opis usługi: co konkretnie wykonujesz i czy występuje wyjątek od zasady B2B.
- Dane klienta: nazwa, adres, numer VAT i zachowane potwierdzenie weryfikacji.
- Miejsce odbioru: siedziba albo konkretne stałe miejsce działalności, dla którego pracujesz.
- Rejestracja i faktura: własny status VAT-UE, adnotacja, sposób wystawienia w KSeF i przekazania klientowi.
- Terminy i ewidencja: data wykonania, etapy, okresy rozliczeniowe, zaliczki oraz waluta i zasady przeliczenia.
To organizacyjna lista pomocnicza. Dokumenty powinny opisywać rzeczywistą współpracę, a nie tylko deklarować wybrane rozliczenie. Przy nietypowej usłudze albo kilku miejscach działalności warto sprawdzić umowę przed wystawieniem pierwszego dokumentu. W ramach doradztwa podatkowego można przeanalizować model VAT i związane z nim obowiązki. Napisz, jaką usługę świadczysz, w jakim kraju jest klient i kiedy zaczynasz.